Werken in de culturele sector doe je vanuit je passie en vakmanschap. Soms vanuit een gevoel van ‘niet anders kunnen’. Het vergt een enorme tijdsinvestering en investering in jezelf om je te ontwikkelen tot uitvoerend kunstenaar en dan nog is het niet voor iedereen haalbaar om voldoende inkomen te verdienen. Vaak is het hollen of stilstaan en verder dan een paar maanden vooruit kijken is meestal niet mogelijk. ‘Nee’ zeggen tegen opdrachtgevers voelt als een te groot risico en je moet altijd in goede conditie verkeren om je werk uit te kunnen voeren.
Maar wat is het een heerlijk gevoel als je resultaten boekt! Als je publiek bereikt en verrijkt en als je een creatieproces tot een mooi einde hebt weten te brengen!
En dan weer snel op naar het volgende project. Of op jacht naar projecten… Jezelf onder de aandacht brengen, een podium zoeken voor jouw kunsten.
En dan zijn er de bezuinigingen die met de regelmaat van de klok de creatieve sector treffen. Of er is een virus dat alle mensen thuis houdt waardoor de musea, concert- en theaterzalen leeg blijven.
Het is geweldig om te zien hoeveel creativiteit er los komt bij elke crisis. Kunstenaars zijn overlevers, aanpakkers, innovators, verbinders en elke kunstenaar bezit eigen kwaliteiten, zowel aan de oppervlakte als verborgen, die een weg naar buiten zoeken.
Soms is het tijd om even stil te staan. Stil staan bij jezelf, bij je kwaliteiten, bij wat je nu écht belangrijk vindt in het leven en bij wat je drijft. Maar ook stilstaan om te dromen en om nieuwe kansen en mogelijkheden te zien in je toekomst en je loopbaan.
En soms word je gedwongen om stil te staan, omdat het niet meer gaat, omdat het werk je meer energie kost dan geeft of simpelweg omdat je met je werk niet genoeg geld verdient om rond te komen. Ook dit zijn crises waar je sterker uit kunt komen en waar creativiteit kan gaan stromen naar wellicht onverwachte richtingen.
Het vraagt moed en reflectievermogen om in jezelf opzoek te gaan naar (nieuwe) mogelijkheden, maar het biedt ook een enorme kans tot ontwikkeling om buiten de begaande paden te treden.
Je hoeft dit niet alleen te doen. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is om het alleen te doen, maar het hoeft niet! Mijn eigen ervaring heeft mij ertoe gebracht dit werk te willen doen, zodat ik ondersteuning kan bieden aan het proces waar je als kunstenaar misschien een keer doorheen moet. Wat kan ik nog meer behalve mijn kunst? Kan ik nog wel leren? Wat is mijn toegevoegde waarde als ik geen publiek kan bereiken? Het voelt allemaal zo chaotisch, hoe krijg ik weer grip op mijn werk?
Is dit allemaal herkenbaar voor je en wil je in beweging komen? Neem dan gerust eens contact met me op voor een vrijblijvend gesprek waarin we kunnen verkennen wat de kern van jouw vraag is en of ik je als loopbaancoach kan helpen antwoorden te vinden op je vragen en richting te geven aan het vervolg van je loopbaan.