‘Van kunstenaar naar regelneef’

blog van kunstenaar naar regelneef - zin in je loopbaan - zininjeloopbaan
loopbaancoach jose kamminga zin in je loopbaan

Geschreven door José Kamminga

Loopbaancoach 'Zin in je loopbaan'

loopbaancoach jose kamminga groepscoaching individuele coaching en outplacement

Je hebt gekozen voor een vak in de kunsten. Je bent een artiest en je werk is een ‘way of life’ geworden. Je bent je bewust van je vakmanschap, van dat wat jou onderscheidt van andere kunstenaars en ook van je beper­kingen als kunstenaar. Jaren ben je bezig geweest om je te ontwikkelen tot de professional die je nu bent.

In je omgeving kennen mensen je als de creatieve persoon die er een eigen levensritme op nahoudt. Je bent niet bij alle familiefeestjes, omdat je niet altijd vrij bent in de weekenden. Er staan voorstellingen, concerten of exposities gepland en je hebt nu eenmaal geen 9 tot 17 baan.

Jouw vak definieert voor een groot deel wie je bent en je wordt altijd beoordeeld naar je laatste productie. Je kunt even pauze nemen van je werk, je opladen voor het volgende, maar het volgende zit altijd al in je hoofd en de druk om te presteren is er altijd.

De vrijheid om je eigen werk en tijd voor een groot deel in te delen en het creatieve proces waar je je altijd in kunt bevinden, compenseren ruimschoots voor het inkomen wat misschien niet altijd zo hoog is als je zou willen of als het zou moeten zijn.

Je leven wijden aan kunst, aan creëren, aan verbinden of shockeren, aan schoonheid of aan de schoonheid van onvolmaaktheid is iets waar je voor hebt gekozen en waar je je door gedreven voelt.

Het enige waar je niet voor hebt getekend, is die rottige administratieve kant van het vak. Niemand heeft je gezegd dat dat er ook bij hoorde toen je hier met hart en ziel aan begon! Je bent toch verdorie een kunstenaar en geen regelneef!!

‘Kwaliteit verkoopt zichzelf’ en ‘over smaak valt niet te twisten’ zijn uitdrukkingen die je ervan kunnen weerhouden om stappen buiten je atelier of studio te zetten. Maar wat laat je daarmee liggen?

Je kunt bijna geen kunstenaar meer zijn zonder ook ondernemer te zijn en dat idee kan verlammend werken. Maar…. Ook als je het nog nooit hebt gedaan, denk ik dat je het wel kunt! Al zal het misschien niet het leukste onderdeel van je vak zijn, maar je kunt wel zoeken naar een manier van ondernemen die bij jou past. Jezelf zichtbaar maken, werken aan een netwerk zonder jezelf geweld aan te doen.

Met kleine, haalbare stappen, kun je zomaar over een half jaar een grote stap hebben gezet. En je hoeft dit niet alleen te doen. Misschien is er in je netwerk al iemand die hier met je over wil sparren of zijn er mensen die in hetzelfde schuitje hebben gezeten als jij en hun ervaringen met je willen delen zodat je ideeën op kunt doen.

En als dit iets is wat je herkent, waar je telkens opnieuw tegenaan loopt en als je wilt onderzoeken hoe je dit in de rest van je loopbaan anders kunt gaan aanpakken, dan kun je ook vrijblijvend contact met me opnemen voor een oriënterend gesprek. Ga naar het contactformulier op deze website en dan maken we binnenkort een afspraak!