‘Help! Mijn werkgever biedt mij loopbaancoaching aan!’

loopbaancoach jose kamminga blog help werkgever biedt loopbaancoaching aan - zin in je loopbaan - zininjeloopbaan
loopbaancoach jose kamminga zin in je loopbaan

Geschreven door José Kamminga

Loopbaancoach 'Zin in je loopbaan'

loopbaancoach jose kamminga groepscoaching individuele coaching en outplacement

Willen ze van me af? Komen er (weer) bezuinigingen aan en komt er een ontslagronde waarbij ik aan de beurt zal zijn?

Dit zijn vragen die bij veel musici/kunstenaars in vaste loondienst opkomen als binnen de organisatie loopbaancoaching wordt aangeboden. Want waarom zou je gesprekken over je loopbaan voeren als je gewoon elke dag naar je werk gaat en dit wellicht tot je pensioen kunt blijven doen? Dat doe je toch alleen als je je baan kwijt bent, als het écht moet?

Ik heb dit gezien bij collega’s om mij heen en eerlijk gezegd kwam ik ook voor het eerst in aanraking met een loopbaancoach toen ik dacht dat ik wegens bezuinigingen mijn baan zou kunnen verliezen (wat uiteindelijk niet gebeurde).

Het loopbaanoriëntatie-traject wat ik met een groep collega musici uit het hele land heb gevolgd heeft mij destijds (10 jaar geleden) zo veel gegeven. Sindsdien beveel ik het iedereen aan om eens in gesprek te gaan over je loopbaan, je kwaliteiten, je waarden en vooral over dat wat je energie en plezier geeft. Niet om van baan te veranderen, maar wel om verdieping te geven aan je loopbaan en daarmee aan de zin in je loopbaan.

Ik doe nog steeds hetzelfde werk als 10 jaar geleden, als zangeres in vaste loondienst bij het Groot Omroepkoor. Maar ik heb daarnaast zo veel geleerd, uitgeprobeerd, ontwikkeld en ontdekt over mijzelf! En dat begon allemaal bij dat ene loopbaangesprek bij mijn loopbaancoach waarbij ik vol twijfels zat en dacht dat ik niets anders kon dan zingen en dat ik niet zo makkelijk meer zou kunnen leren.

En nu ben ik, na twee opleidingen, mijn eigen bedrijf gestart als loopbaancoach! Ik heb met zo veel plezier geleerd en gestudeerd. Met het doorzettingsvermogen en de discipline die je als musicus/kunstenaar hebt en met de overtuiging dat ik in deze tweede carrière anderen iets te bieden heb.

Ik wil bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van musici en andere professionals in de culturele sector. Als je 40 jaar of langer in deze sector werkzaam wilt zijn, dan ontkom je er toch ook eigenlijk niet aan om af en toe te bedenken hoe je in je werk staat, waar nog ontwikkelmogelijkheden liggen en wat interessante uitdagingen kunnen zijn om je werk met plezier te kunnen blijven doen?!

En natuurlijk kan het ook voorkomen dat je écht iets anders wilt of dat je wél door omstandigheden wordt gedwongen ander werk te gaan zoeken. Hoe goed is het dan dat je daar gedurende je loopbaan al over hebt nagedacht?!

Werkgevers in de culturele sector zouden allemaal hun werknemers (vast én in ZZP verband) moeten stimuleren en ondersteunen in het nadenken over de loopbaan. Vrijblijvend en zonder verborgen agenda. Puur en alleen omdat het inspirerend is en omdat het inzicht biedt in talenten en mogelijkheden die mensen voor zichzelf, maar wellicht ook voor de organisatie kunnen inzetten. Zo blijf je fris en vrolijk in je werk, óók als je tot de conclusie komt dat je precies doet wat je wilt en dat je niets anders zou willen!

Gelukkig zie je dit ook steeds meer in (culturele)organisaties en zijn er verschillende fondsen die loopbaantrajecten ondersteunen. Ook als het niet om outplacement of een carrièreswitch gaat! Het enige wat er tussen jou als werkende in de culturele sector en super interessante loopbaangesprekken in staat, is een telefoontje! Dus als je meer wilt weten of een afspraak wilt maken, bel me dan!